HTML

A Tévhit Gyülekezete

"Nem az a fontos, hogy én ki vagyok, inkább magadat ismerd meg a vallás tévedéseinek görbe tükrén keresztül"

A Hit Gyülekezete és a befolyás gyakorlásának alattomossága

2013.11.22. 23:13 :: Dr. Havassy Dániel

Hogy működik a befolyásolás a gyakorlatban? Vegyük például a tizedfizetést és az adományokat. A gyülekezet büszkén hirdeti, hogy a fizetés tizedének odaadása és az ezen felül történő adakozás teljesen önkéntes, és bibliai gyakorlat, ami nem kötelező. Erre azonban nincs is semmi szükség, hiszen miután a befogadó lelkiállapotú hívővel tudatosítják, milyen áldások jönnek az életére ettől, illetve milyen átkok jönnek rájuk, ha ezt elmulasztják, viszont az apostoloknak az önkéntes adományról hazudó Ananiást és Szafirát mi módon ölte meg a Szentlélek és vonszolták ki őket lábuknál fogva az ősegyházban, akkor mindenki nagyon boldogan fog adni. Különösen, hogy emlékeztetve vannak arra is, hogy adniuk úgy kell, hogy eközben még boldogok is, mert „a jószívű adakozót kedveli az Isten”. És legközelebb már csak utalni se kell rá, hogy a hívők boldognak érezzék magukat, hogy pénzt adhatnak.

A teológiai alapvetés lehetővé teszi a vezető lelkész számára azt is, hogy saját paranoiáját is teljesen szabadon engedje hallgatóságán belül. Ami a Hit Gyülekezetének legalábbis indulásakor az egyedi ízét adta és megkülönböztette a többi egyéként teljesen hasonló tanításokból építkező egyháztól; azaz: 1: a szellemi harcról, valamint 2: a démonoktól való szabadulásról szóló tanítás. Ha mindezeket próbálnánk a világról és az emberi lélekről megismerhető információk alapján szemlélni, az a különös érzésünk támadhat, hogy ami a Hit Gyülekezetét egyedivé teszi (úm. a „tiszta evangélium” esszenciája) nem más, mint egy üldöztetéses, vonatkoztatásos téves eszmerendszer, és személyes meggyőző erővel másokban is indukált pszichózis. A vezető lelkész szerint például a szellemek jelenlétét fizikai, testi jelzések kísérik. Vagyis minden testi jelzésnek megvan a szellemi magyarázata. Ha például fáj a feje, akkor ez azért van, mert a környezetében valaki démonokat hordoz. Ha depressziót érez magán, akkor ez annak az eredménye, hogy valaki a környezetében valamikor valamilyen szinten okkultizmusban volt. Hasonlóan, ha nyomást érzett a vállán, akkor az egy másik szellemi erőnek volt a következménye és így tovább. Úgy adta elő, mintha ez egy táblázatba foglalható lenne: a fejfájás ilyen szellem, a depressziós hangulat olyan szellem. Komoly küldetéssé fejlesztette ezt a látást, hogy a testi jeleket az Úr azért adja neki, mert így akarja őt a szellemi harcban és a démonűzésben használni. Úgy fogta fel, hogy ez egyfajta "értelmező ajándék" a szellemek megkülönböztetésére - a saját személyiségéhez kapcsolta a szellemi kijelentéseket. Megtehette azt is, hogy az ellenség elleni imádkozásról és megátkozásáról is nyíltan tanítson, sőt levezette, hogy valójában ez az „agapé”, az isteni szeretet, mert attól biztos megtér az ellenség, ami végül is jó neki – mert a kereszténység mégiscsak szeretet vallása – egy közhely, amivel előszeretettel élnek manipulatív prédikátorok.

A démonok elleni ima, a démonűzés és látványos jelenségei természetesen mind az elvárás pszichológiáján alapuló hókuszpókuszok azokra fogékony emberekben, holmi ésszerű magyarázatoktól azonban a Hit Gyülekezete sohasem zavartatta magát.

Németh Sándor, volt katolikus teológushallgató, híveinek pénzén a magyar közélet demokrácián belüli diktátora lett, aki emberek lelki befolyásolásából él. Szülőfalujában, Gelsén, a katolikus templommal átellenben egy vendéglő található, Hét Ördög névvel, allegorikusan asszociálva a falu nagy szülöttének valódi természetére, aki mint egyszemélyi diktátor áll teokratának mondott autokrata szervezete csúcsán. Tömegeket mozgató, indulattól fűtött beszédeinek hangulatát jó adja vissza a Költő:

„Mint a prédikátor a tévében,
Fasizmus van a vérében,
Üvölt, a szemén látszik,
Ő is úgy hisz, ahogy a nácik.”

 /Lukács László (Tankcsapda): A legjobb méreg/

(https://www.youtube.com/watch?v=NYSYF1Ys26I)

Tanulságos, ahogy a Hit Gyülekezete kinőtt a rendszerváltás szabadságot és új szellemi irányzatokat áhító talajából, egy olyan közegben, ami nem volt felvértezve ideológiájának behatolása ellen. Legalább ha tanulnának az emberek a történelemből, hogy mindez hova vezethet, ha egy antik, beláthatóan hamis és romlott, cáfolt ideológiát modern eszközökkel házasítva friss csomagolásban újraárusítják! Nyilván ugyanaz fog történni, mint az elmúlt évezredekben bármikor, csak egy másik színpadon ismétli meg magát. Emellett a Hit Gyülekezete valójában nincs egyedül. Sem ideológiája, sem módszertana nem a sajátja: ami az övé, az csupán az újszövetségi fundamentalizmus megvalósításának a tökélyre vitele.

1 komment

Címkék: vallás fundamentalizmus Fidesz Hit Gyülekezete Németh Sándor

A bejegyzés trackback címe:

https://tevhitgyulekezete.blog.hu/api/trackback/id/tr195650532

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kicsiszőlő 2016.04.27. 22:37:56

Végre egy értelmes ember aki átlát a szitán.Volt szerencsém ilyen és ehhez hasonló gyülekezetekben agymosott emberek rögeszmés működését látni.Szociális szolgáltatás keretében emberek bemanipulálása a gyülekezetbe....No comment.Mindez 2015 ben Magyarországon.
süti beállítások módosítása